Slideshow image Slideshow image Slideshow image Slideshow image Slideshow image Slideshow image
Previous Next
Εποξειδικά Δάπεδα
Εποξειδικό Δάπεδο
Εποξειδικό Δάπεδο – Εποξειδική Βαφή
Τι είναι;
Μία εποξειδική επίστρωση ή εποξειδική βαφή είναι ένα προστατευτικό υλικό που κατασκευάζεται με βάση την εποξική ρητίνη. Αποτελεί ιδανική επιλογή για εργοστάσια, βιοτεχνίες, αποθήκες, εργαστήρια, νοσοκομεία, σχολεία, ξενοδοχεία,  κουζίνες εστιατορίων, οινοποιεία, ψυκτικούς θαλάμους, γκαράζ, συνεργεία αυτοκινήτων, πρατήρια βενζίνης, τουαλέτες, σφαγεία κλπ. Αφού παρέχει εξαιρετική αντοχή σε διαβρωτικές χημικές ουσίες, στη θερμότητα και στην υπεριώδη ακτινοβολία.
 
Ιδιότητες και πλεονεκτήματα εποξειδικού δαπέδου
 
Μηδενική Απορροφητικότητα.
Τα εποξειδικα δαπεδα έχουν την ιδιότητα να μην απορροφούν και να αφήνουν λεκέδες σε ότι και αν πέσει πάνω τους. Όπως για παράδειγμα λάδι, πετρέλαιο, αίμα και άλλες χημικές ουσίες που σε άλλη περίπτωση θα κατέστρεφαν το δάπεδο και θα άφηναν ανεξίτηλους λεκέδες.

Υψηλή αντοχή σε χημικές ουσίες.
Ειδικότερα τα εποξειδικά δάπεδα μένουν ανεπηρέαστα από ανόργανα και οργανικά οξέα, κοινά χημικά, αλκάλια και διάφορους διαλύτες. Η ιδιότητα τους αυτή καθιστά τα εποξειδικά δάπεδα την καλύτερα δυνατή επιλογή, για χώρους που χρησιμοποιούνται συχνά τέτοιες χημικές ουσίες.

Δεν επηρεάζεται από ακραίες θερμοκρασίες.
Ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του εποξειδικού δαπέδου είναι ότι μένει ανεπηρέαστο από ακραίες θερμοκρασίες υψηλές η χαμηλές και από τις διακυμάνσεις τους.

Δεν έχει αρμούς.
Το εποξειδικό δάπεδο δεν διαθέτει αρμούς γιατί είναι μονολιθικό. Πιο συγκεκριμένα με την  έννοια μονολιθικό εννοούμε πως η επίστρωση αποτελείται από ένα ενιαίο κομμάτι χωρίς κενά. Η ιδιότητα αυτή κάνει τα εποξειδικά δάπεδα συμπαγή με μεγάλη αποτελεσματικότητα σε υγρασίες και φθορές.

Αντοχή σε μηχανικές καταπονήσεις.
Τα εποξειδικά δάπεδα έχουν πολύ υψηλή αντοχή στη πίεση, την τριβή και γενικά μπορούν να υποστηρίξουν τη διέλευση μεγάλων φορτίων.

Συμβατότητα με το σκυρόδεμα και τον χάλυβα. 
Χάρη στη μεγάλη συμβατότητά των εποξειδικών υλικών  με το σκυρόδεμα και το χάλυβα – αλλά και σχεδόν όλα τα οικοδομικά υλικά – καθώς και τις πολύ υψηλές μηχανικές και χημικές αντοχές τους, επιτρέπουν απλές και κομψές (μικρού πάχους) λύσεις αποκαταστάσεων, ενισχύσεων και επιστρώσεων σκυροδέματος.

Ισχυρή πρόσφυση.
Τα εποξειδικα δαπεδα και οι εποξειδικές βαφές παρέχουν ισχυρή πρόσφυση σε ένα ευρύ φάσμα υποστρωμάτων, συμπεριλαμβανομένων του γυαλιού, μετάλλων, ινών και πολυάριθμων άλλων σύγχρονων υλικών.

Ποικιλία χρωμάτων.
Έχετε την δυνατότητα να επιλέξετε από μια πλούσια γκάμα χρωμάτων, αυτό που ταιριάζει περισσότερο στο στυλ και τις ανάγκες σας.

Διαδικασία εφαρμογής εποξειδικού δαπέδου
Προετοιμασία υποστρώματος εφαρμογής
 
Ο  έλεγχος και η προετοιμασία του υποστρώματος αποτελούν τον σημαντικότερο παράγοντα της επιτυχής εγκατάστασης του εποξειδικού δαπέδου.
 
Προετοιμάζουμε το υπόστρωμα ώστε:
  • Nα είναι καθαρό από υλικά, υπολείμματα, λεκέδες που εμποδίζουν την πρόσφυση. Όπως είναι η  σκόνη, λίπη, λάδια κλπ.
  • H υγρασία του υποστρώματος να μην ξεπερνά το 4%.
  • Tο υπόστρωμα να διαθέτει τις απαραίτητες μηχανικές αντοχές ανάλογα με την χρήση του. Δηλαδή να είναι σταθερό, συνεκτικό και συμπαγές.
  • Επισκευή του υποστρώματος σε περιπτώσεις που υπάρχουν ρωγμές και ατέλειες.
Αστάρωμα του υποστρώματος με εποξειδικό αστάρι
 
Εφόσον έχουμε ολοκληρώσει όλους τους απαραίτητους ελέγχους στο υπόστρωμα που θα εφαρμόσουμε το εποξειδικό δάπεδο. Μπορούμε να ξεκινήσουμε την εφαρμογή του, ασταρώνοντας όλη την επιφάνεια του υποστρώματος  με αστάρι νερού δύο συστατικών.
 
Στην συνέχεια ανάλογα με τις ανάγκες που θέλουμε να καλύψουμε επιλέγουμε τον καταλληλότερο τύπο εποξειδικού δαπέδου.
 
Εποξειδική βαφή
 
Εφαρμόζεται με ρολό δύο χέρια εποδειδική βαφή χωρίς να προσθέσουμε οτιδήποτε άλλο. Καταναλώνουμε περίπου 300-450gr/ m^2. Πάχος τελικής στρώσης μικρότερο του 1mm.
 
Eποξειδικό Δάπεδο
 
Όταν θέλουμε μεγαλύτερη αντοχή σε βάρος καθώς και να γεμίσουμε τυχόν ανωμαλίες στην επιφάνεια χρησιμοποιούμε το εποξειδικό δάπεδο. Αναμιγνύουμε με χαλαζιακή άμμο την εποξειδική ρητίνη. Με αυτό τον τρόπο αυξάνουμε το πάχος του δαπέδου και την αντοχή του σε μεγάλα φορτία.
 
Κυριότεροι τύποι εποξειδικών δαπέδων
  • Αυτοδιασποράς – Τα εποξειδικα δαπεδα αυτοδιασποράς είναι κατάλληλα για συχνή κυκλοφορία βαρέων οχημάτων για πολύ υψηλές απαιτήσεις αντοχής σε βάρος.
  • Αυτοδιασποράς με χαλαζιακή άμμο – Υψηλή αντοχή σε βάρος και αντιολισθητικές ιδιότητες.
  • Αυτοεπιπεδούμενα – Έχουν τεράστια αντοχή σε χημικά και στεγανότητα, ενώ καθαρίζονται πολύ εύκολα. Ιδανικά για αποθήκες κατεψυγμένων και φρούτων, εργοστάσια τροφίμων, σφαγεία, φαρμακοβιομηχανίες κ.α.
  • με Χαλίκι – Για αντιολισθηρότητα και προσφέρουν επιλογές  για διακοσμητικές εφαρμογές
  • με Μωσαϊκό – Πολλές διακοσμητικές επιλογές και αντιολισθηρότητα.
  • Αντιστατικά – Για χώρους με μεγάλα ηλεκτρικά φορτία, όπου απαιτείται απουσία στατικού ηλεκτρισμού
  • με Νιφάδες – Εποξειδικα δαπεδα που περιέχουν χρωματιστές νιφάδες (flecks) και μας δίνουν ένα καλαίσθητο αποτέλεσμα.